PRZY WIELKANOCNYM STOLE

Wielkanoc tuż, tuż! Część z Was będzie przygotowywać świąteczne dania w domach, więc poniżej przedstawiam Wam parę drobnych zmian, jakie możecie wprowadzić, aby bez szkody dla sylwetek zakończyć wszelkie celebracje. Nie tylko jednak pragnę Wam coś zmieniać, ale także poinformować o pewnych faktach żywieniowych. Miłej lektury!

POTRAWY Z JAJ

Białko jaj jest uznane przez WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) za wzorzec pełnowartościowego białka. W trakcie Świąt można zjeść 2 dziennie. Oczywiście uważając na połączenia, szczególnie z majonezem, który powinien być tu dodany (jeśli w ogóle) tylko dla smaku.

DANIA GŁÓWNE

Unikajcie smażonych dań z tłustych gatunków czerwonego mięsa. Nie używajcie panierek, nie jedzcie skórek z pieczonego drobiu. Pamiętajcie, żeby nie polewać ziemniaków dodatkowym tłuszczem. Zamiast tego, lepiej zostawić miejsce na deser 😉

DODATKI DO POTRAW

Wiosna obfituje w wiele świeżości, zatem pokuście się o dodawanie do głównych dań surowych warzyw, które nie tylko dodadzą kolorów, ale pomogą lepiej strawić cięższe potrawy. To na przykład już czas na szparagi!

ŻUREK

To dość wysokoenergetyczna zupa, zatem szczególnie liczy się tutaj umiar. Poza tym, z uwagi na to, ze jest robiony na zakwasie, może powodować wzrost apetytu poprzez wzmożone wydzielanie żołądkowe. Mała porcja z jajkiem i kawałkiem białej kiełbasy nikomu nie zaszkodzi.

PIECZYWO I PASTY

Nie tylko tą porą, ale zawsze – pieczywo z jak najmniejszą ilością wszelkich dodatków i niewiele. 2 kromki dziennie w zupełności wystarczą. Dobrym pomysłem na śniadanie wielkanocne są pasty. Mogą być z ryb, warzyw, jaj. Zdecydowanie polecam te drugie, bo w tym czasie i tak będziecie mieć pozostałe opcje w innym potrawach. A pasta na chleb przygotowana z chrzanu i buraczków ucieszy niejednego biesiadnika!

SAŁATKI

Jeśli do sałatek dodajemy majonez, postarajmy się wymieszać go pół na pół z jogurtem naturalnym. Można też dodać łyżeczkę musztardy albo też przełamać tradycyjne receptury i sporządzić wszelkie sałatki z sosem na bazie oliwy z oliwek extra vergine i sokiem z cytryny. Postawmy także na większy udział surowych produktów niż tych z puszek czy wygotowane w wodzie warzywa na tzw. „jarzynówkę”.

MAZURKI

Do polewy użyjmy gorzkiej czekolady wysokiej jakości, z pewnością eliminując lukier. Tak samo postąpmy w przypadku BABEK. Do dekoracji lepiej użyć cukru pudru niż wszelkich polew. A foremki do wypiekania ciast zamiast smarować tłuszczem, wykładajmy specjalnym papierem do pieczenia.