Podstawowe proporcje składników w menu tancerza

Niejednokrotnie utrzymanie odpowiedniej masy ciała, a przy tym zdrowia fizycznego i psychicznego, przysparza wciąż kłopotów i powoduje dezorientację wśród tancerzy. Starając się uogólnić składowe poszczególnych elementów odżywczych w codziennej diecie tancerza, przedstawię poniżej, jak to wygląda z punktu widzenia profilaktyki wszelkich niedoborów. Zaznaczam jednak, że są to proporcje dla tradycjonalistów, osób zdrowych, bez alergii czy nietolerancji pokarmowych.

1. Warzywa (w tym strączki) i owoce – 30 % , w tym owoce o niskiej zawartości cukrów: kiwi, pomarańcza, grejpfrut, jagody, maliny, czereśnie, czarna porzeczka, wiśnie, śliwki

2. Zboża (ryż, kasza, makaron, pieczywo, amarantus, płatki) i surowce skrobiowe (pochrzyn, skorzonera, maniok, ziemniak, topinambur, burak, batat, marchew) – 30 %

3. Mięso, ryby, jaja, owoce morza  – 20 %

4. Nabiał – 15 %

5. Tłuszcze (zarówno korzystne, jak i niekorzystne) oraz cukry (dżemy, miody, syropy, słodycze) – 5 %

Taki uogólniony tymczasem schemat może wspomóc planowanie codziennego pożywienia. Ważny jest przy tym jeszcze rozkład składników. Bezpiecznym wyjściem jest zastosowanie np. takiego:

I posiłek

zboża + jaja + warzywa

II posiłek

owoc + orzechy

III posiłek

surowiec skrobiowy + mięso +warzywa + tłuszcz (korzystny)

IV posiłek

nabiał + zboża

V posiłek

ryba + warzywa

Dodatkowo: świeże lub suszone zioła, naturalne przyprawy i płyny – według zapotrzebowania.