Łuszczyca jest przewlekłą chorobą zapalną, autoimmunologiczną. Część chorych może więc obserwować poprawę po wprowadzeniu do diety produktów o właściwościach typowo przeciwzapalnych, a także po eliminacji poszczególnych. Reakcja organizmu oraz uzyskane korzyści mają charakter indywidualny, uzależniony od stopnia przestrzegania zaleceń żywieniowych, a także od czynników genetycznych i nasilenia choroby. Niezdrowy styl życia, w tym krótki sen, nieprawidłowy sposób odżywiania, palenie tytoniu, nadużywanie alkoholu, może nasilać procesy zapalne, a przez to pogarszać przebieg kliniczny choroby, wpływać na skuteczność leczenia oraz przyspieszać rozwój powikłań ze strony układu sercowo-naczyniowego.
Do produktów żywnościowych, które mogą nasilać procesy zapalne w organizmie, a przez to wpływać na przebieg choroby – należą tu:
- mięso i produkty mięsne
- produkty nabiałowe
- produkty wysoko przetworzone
- cukry rafinowane
- w dużej ilości produkty zbożowe
- ostre przyprawy
Produkty, zmniejszające parametry stanu zapalnego, to:
- tłuste ryby morskie
- nasiona lnu i olej lniany, oliwa z oliwek, pestki dyni, orzechy
- świeże warzywa i owoce, w szczególności: marchew, dynia, szpinak, jarmuż i brokuły, jagody, mango, truskawki i figi