Właściwe, świadome odżywianie, które jest główną częścią życia, a także prowadzi do zdrowego, zrównoważonego stylu życia, nie polega na koncentrowaniu się na kaloriach w jedzeniu. Tutaj chcę przedstawić argumenty, które pokażą, dlaczego, mam nadzieję … Bierz!
Pytamy więc – liczenie kalorii? Gdyby ktoś powiedział ci, że porcja szpinaku i kawałek ciasta to ta sama ilość kalorii, co byś wybrał? Kluczem jest to, że nie wszystkie kilokalorie są sobie równe. Kiedy liczenie kilokalorii ma pewną wartość, jeśli chodzi o zdrowie i utratę wagi, tak naprawdę liczy się jakość twojego jedzenia. Ale są też inne kluczowe elementy układanki, które można połączyć w przypadku liczenia kalorii… Tutaj znajdziesz kilka z nich:
Pokarmy bogate w składniki odżywcze (i często wysokokaloryczne) dające uczucie sytości na dłużej
Kalorie z pokarmów bogatych w składniki odżywcze mają zupełnie inny wpływ na organizm niż te, które pochodzą z przetworzonych lub rafinowanych węglowodanów. Jeśli pokarmy pełne składników odżywczych znajdują się na najwyższym poziomie skali kalorycznej, twoje ciało otrzyma odpowiednią mieszankę węglowodanów, składników odżywczych i witamin potrzebnych do powstrzymania głodu.
Wysokiej jakości kalorie, które pozwalają na wolniejsze uwalnianie energii pochodzą z produktów takich jak:
- awokado
- orzechy, zwłaszcza orzechy pekan, makadamia, migdały
- całe jajka
- zielone warzywa liściaste, np. jarmuż, szpinak, sałata, rukola
- brokuły, rzepa, burak, dynia, batat
- chude mięso, np. indyk
- krewetki
- chude ryby, np. dorsz
Beztłuszczowe, niskokaloryczne produkty spożywcze mogą prowadzić do przejadania się
Po przeciwnej stronie skali pokarmy ubogie w składniki odżywcze mogą utrzymywać głód, „zamglenie” psychiczne i pozbawienie pokarmu potrzebnego organizmowi. Dobrym przykładem tego są gotowe do spożycia, przetworzone posiłki. Wiele jest naładowanych po prostu chemią i składnikami prozapalnymi, które przygotowują grunt pod cały szereg problemów zdrowotnych! Te niskokaloryczne szybkie poprawki, często nasycone białym cukrem, mogą podnieść stężenie glukozy we krwi i spowodować wzrost poziomu insuliny – przechowując więcej tłuszczu niż wysokokaloryczne, pożywne jedzenie. Łatwe do zrozumienia? Myślę, że tak.
Liczenie kalorii może szkodzić psychice
Liczenie kilokalorii nie jest łatwe, gdy jesteś na imprezie, spędzasz wolny czas z bliskimi, na weselu, kolacji lub jakimkolwiek spotkaniu towarzyskim. Podczas gdy powinieneś cieszyć się tą okazją – i swoim jedzeniem – możesz zostać pochłonięty myślą o liczeniu kalorii w pizzy, którą ci zaserwowano. Pamiętaj, że stan umysłu odgrywa ogromną rolę w tym, jak nasze ciała wykorzystują spożywane pokarmy. Jeśli odczuwasz stres związany z ciągłym pilnowaniem kalorii w jedzeniu, zaburzone jest trawienie – związane z produkcją kortyzolu, w wyniku czego organizm będzie łatwo magazynował tłuszcz. Ponieważ jestem to właśnie efektem stresu.
Liczenie kalorii czasami może powodować chęć na „śmieciowe” jedzenie
Jeśli ciasto czekoladowe mieści się w Twoim limicie kalorii, możesz skłaniać się do jedzenia mniejszej liczby warzyw, owoców, orzechów i mięsa, aby zamiast tego wcisnąć w menu taki smakołyk. Liczenie kalorii nie powinno być licencją na „uzupełnianie” potraw, gdy nie masz wystarczającej ilości jedzenia, prawda? Zamiast tego spróbuj zamienić składniki niektórych potraw na coś zdrowszego – na przykład awokado w budyniu (idealny zamiennik masła lub aby uczynić deser aksamitnym) lub pełnoziarniste płatki zamiast płatków obtoczonych w cukrze. Wiele badań z zakresu dietetyki wykazało, że spożywanie największej ilości kalorii na początku dnia może również pomóc utrzymać talię w ryzach, wspomóc aktywność metaboliczną i utrzymać wysoką … satysfakcję, nastrój. Najważniejsze, jeśli chodzi o liczenie kalorii, to po prostu nie robienie tego. Dopóki podarujesz swojemu organizmowi wysokiej jakości pokarm, którego wymaga, z dużą ilością bogatych w składniki odżywcze białek i tłuszczów z całych potraw, nie potrzebujesz liczby, która by ci powiedziała, że są dla ciebie dobre.