JAK OMEGA-3 WSPIERAJĄ MIĘŚNIE?

Powszechnie wiadomo już, że kwasy omega-3 pełnią rolę w dbałości o układ odpornościowy. Spełniają one jednak jeszcze jedną ogromną rolę – w aktywności fizycznej w kontekście funkcjonowania tkanki mięśniowej.

Mięśnie, odporność, coś jeszcze

Poza działaniem przeciwzapalnym, poprawą tolerancji na glukozę, działaniem ochronnym przed artretyzmem i regulacją ciśnienia tętniczego, omega-3 skutecznie wspierają pracę układu nerwowego, w szczególności funkcje poznawcze: komunikację, pamięć i koncentrację, czytanie ze zrozumieniem, czy kojarzenie. Mają również pozytywny wpływ na wygląd skóry: zapobiegają jej przesuszeniu, utrzymują jej elastyczność, nawilżenie, obniżając przy tym ryzyko uszkodzeń oraz powstawania problemów skórnych.

Wróćmy jednak do mięśni

Podczas wysiłku fizycznego dochodzi do obniżenia wydolności układu odpornościowego, co skutkuje wzmożoną produkcją cytokin, a zmniejszoną aktywność neutrofili i cytotoksyczność komórek NK. U sportowców i ludzi o wysokiej aktywności ruchowej zauważa się wobec tego częstsze infekcje dróg oddechowych. Z uwagi na to suplementacja omegą-3 ma tu adekwatne uzasadnienie. Kolejny argument to taki, że aktywność fizyczna może powodować oksydacyjne niszczenie komórek. Dlaczego? W mięśniach podczas wysiłku dochodzi do wytwarzania wolnych rodników, co z kolei długofalowo uszkadza białka, DNA i lipidy a poza tym zwiększa ryzyko powstawania stanów zapalnych czy bólów stawowych. Liczni badacze wysnuli wnioski, że kwas omega-3 jest stymulatorem metabolizmu w komórkach mięśniowych, co oznacza ważność jego działania w poprawie wydolności mięśniowej.

Źródła kwasów omega-3 w pożywieniu

Oto lista:

  • oleje roślinne tłoczone na zimno, np. z pestek dyni, z orzechów laskowych, oliwa,
  • ryby morskie (makrela, halibut, śledź, karmazyn, dorada, sardynki),
  • orzechy, migdały,
  • owoce morza, kawior,
  • algi morskie,
  • nasiona chia,
  • ziarna lnu.

Finał jest taki

Spożycie kwasów omega-3 i ich odpowiednio dobrana suplementacja jest niezwykle istotna dla osób o wysokiej aktywności fizycznej jako właściwe postępowanie prozdrowotne i w efekcie ulepszające jakość pracy. Jaka to dobra suplementacja? Czym się kierować przy wyborze omega-3?

  • tzw. wskaźnik TOTOX (czyli jak „świeży” jest kwas, powinien wynosić mniej niż 25 ale im niżej to lepiej)
  • w kapsułkach (w formie płynnej wyższy TOTOX)
  • musi zawierać info z jakiej ryby
  • zawartość DHA minimum 250mg
  • świetnie jak zawiera dodatkowo np. wit E – przeciwutleniacz
  • podana data minimalnej trwałości
  • ciemne opakowanie

Trwają również obserwacje prowadzące w konkluzjach do tego, by zalecać kwas Omega-3 w profilaktyce zaniku mięśni, co również naturalnie stopniowo przychodzi z wiekiem.

Dodaj komentarz