Zaleganie treści pokarmowej w żołądku objawia się szybkie uczuciem sytości i długo utrzymującą się pełnością po posiłku. Nic przyjemnego i zaburzenia trawienia… Dowiedz się, jaka jest tego przyczyna i jak sobie poradzić z tą dolegliwością.
Niezwiązana z żadną przeszkodą mechaniczną choroba nazwana gastroparezą jest zespołem objawów klinicznych wywołanych przewlekłym opóźnianiem opróżniania żołądka. Zazwyczaj do upośledzenia motoryki żołądka dochodzi z powodu zaburzeń neurologicznych oraz hormonalnych. Większość przypadków gastroparezy ma nagły początek i nieznane pochodzenie. Skąd się bierze? Do najczęstszych schorzeń, którym w większości przypadków dotyczy zaleganie pokarmów należą:
- cukrzyca typu 1. i 2.
- choroba Parkinsona
- toczeń rumieniowaty układowy
- zabiegi operacyjne
- leki, np. opioidy
- amyloidoza
- niedokrwienie jelit
- zakażenie wirusami cytomegalii, ospy wietrznej, Epsteina-Barr
Wykonanie konkretnych badań (skieruje na nie gastrolog) jest bardzo istotne, ponieważ należy wykluczyć inne choroby mogące dawać podobne objawy. Np.:
- choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy
- refluks
- jadłowstręt psychiczny
- bulimia
- niedoczynność tarczycy
Objawy gastroparezy
Do najczęstszych zalicza się nudności i wymioty. Z powodu zakłóceń w opróżnianiu żołądka znacznie szybciej niż u zdrowych osób pojawia się uczucie sytości i pełności po posiłku. Większość pacjentów zgłasza dyskomfort, a nawet i ból w nadbrzuszu. Pojawiają się wzdęcia. W cięższych przypadkach utrata masy ciała, niedożywienie oraz zaburzenia w gospodarce wodno-elektrolitowej.
Zalecenia
Należy bezwzględnie unikać potraw obfitych w tłuszcz i błonnik – te dwa składniki znacząco przyczyniają się do dłuższego zalegania posiłków w żołądku. Tłuszcze zwierzęce zaleca się zamienić na roślinne, ale także z ograniczeniem w ilości. Na czas terapii koniecznie trzeba zrezygnować z przetworzonej żywności, szczególnie obfitej w cukry proste: słodyczy, dżemów, sosów, kremów, deserów nabiałowych, syropów, słodkich napojów. Dobrze jest także zamienić surowe owoce i warzywa na gotowane lub duszone bez obsmażania. Lepiej zadbać także o rozdrabnianie pokarmu i wyeliminowanie takich technik kulinarnych jak smażenie, czy grillowanie. Najlepiej sprawdzą się posiłki półpłynne takie jak zmiksowane zupy, musy owocowe, kisiele, budynie, kleiki. Po posiłku zaleca się pozostawanie co najmniej przez godzinę w pozycji pionowej. Ułatwia to opróżnienie żołądka. Dla poprawienia komfortu życia stosuje się często leki łagodzące uporczywe objawy takie jak nudności czy wymioty, jeśli same zalecenia dietetyczne nie pomagają. Wszystkie badania i zalecenia medyczne należy uzgodnić z lekarzem.