CHOROBA MENIERE’A A ŻYWIENIE

Choroba ta, jest zaburzeniem w uchu wewnętrznym, a jej głównym objawem są silne zawroty głowy uniemożliwiające utrzymanie równowagi. Ustępują one zazwyczaj po kilku minutach, są napadowe, ale zdarza się, że utrzymują się nawet przez kilka dni. Jak się odżywiać w takim schorzeniu?

  • ograniczyć sól kuchenną – sód zwiększa ciśnienie w obrębie ucha wewnętrznego, zatem wywołuje napady

 

  • w przypadku przyjmowania leków moczopędnych (często przepisywanych w tym przypadku, aby zmniejszyć objawy), zalecana jest uwaga na potas, który znajdziemy m.in. w fenkule, boczniakach, soczewicy, liściach buraka, rzeżusze, bananach, jagodach oraz porzeczkach

 

  • ograniczyć spożycie cholesterolu – uszkodzone ucho wewnętrzne wrażliwe jest na wysokie stężenie tego związku. Unika się zatem podrobów, owoców morza, pieczywa cukierniczego, wypieków, tłustego nabiału krowiego, czy słodyczy

 

  • całkowita eliminacja alkoholu, który dodatkowo nasila trudności z utrzymaniem równowagi