Stawom jest potrzebny przede wszystkim wapń. Organizm nie wytwarza tego pierwiastka sam, więc należy zadbać o dostarczenie go z pożywieniem lub suplementami. Niedobór wapnia objawia się dość boleśnie. Na początku powoduje nadpobudliwość nerwową, bezsenność, objawy ze strony żołądka, łamliwość włosów i paznokci, problemy skórne, bóle stawów i lekkie stany depresyjne. W dalszej kolejności pojawiają się niekontrolowane skurcze mięśni, zaburzenia rytmu serca, zawroty głowy i cięższe stany depresyjne, odwapnienie kości (osteoporoza). U dzieci – zaburzenia wzrostu i nawet deformacje (krzywica). Udowodniono, że u kobiet, które mają niedobór wapnia, zespół napięcia przedmiesiączkowego przybiera gwałtowniejsze formy w postaci dużej nerwowości do depresji włącznie.
Dowiedz się skąd najlepiej go czerpać, by zadbać o stawy oraz serce, a także hormony.
Warzywa: jarmuż, buraki, kapusta (włoska, biała, brukselka), brokuły
Ryby: makrela, szproty, sardynki
Inne: wodorosty, świeży sok pomarańczowy, tofu, kasza gryczana, ryż czarny
Nasiona: maku, sezamu, słonecznika
Orzechy: nerkowca, migdały
Wapń jest dość „wybrednym” pierwiastkiem – nie w każdym towarzystwie zostanie wchłonięty i wykorzystany. Na zahamowanie wchłaniania wapnia ma wpływ spożywanie go łącznie z pokarmami zawierającymi szczawiany (szpinak, botwinka, rabarbar, szparagi, zielone części roślin). Na osłabienie funkcji wapnia ma również wpływ niedobór estrogenów, spożywanie alkoholu w dużych ilościach i palenie papierosów, a następnie żelazo. Jeśli chodzi o suplementację, na rynku występują m.in.: węglan wapnia, wapń z muszli ostryg, glukonian wapnia, cytrynian wapnia, cytrynian jabłczanu wapnia, hydroksyapatyt, laktobionian wapnia, oraz inne. Jednak najlepszy wybór wapnia to nie tylko zwrócenie uwagi na odpowiednią formę, ale wiele innych czynników wynikających ze stanu fizjologicznego danej osoby. Dostosowanie odpowiedniej formy możliwe jest po wywiadzie medycznym.