W sposobie łączenia poszczególnych składników w posiłku lub potrawie chodzi o przede wszystkim o szybkość trawienia i jego jakość. Jest to osobnicze, jednak rodzaj enzymów, soków, pH mamy takie samo, zatem warto przyjrzeć się i doświadczalnie sprawdzić, czy poniższe możliwości działają tak, jak zostały uporządkowane. Największą istotność tych połączeń ma spożycie danego zestawu na posiłek kolacyjny.
NIEKORZYSTNE POŁĄCZENIA SKŁADNIKÓW
BIAŁKO + SKROBIA
- chleb + ser
- mięso + ziemniaki
- kurczak + ryż
- ser + spaghetti
- kiełbasa + frytki
- ryba + krokiety ziemniaczane
BIAŁKO + CUKIER
- mięso + słodki sos
- ryba + owoce
- mięso + mus jabłkowy
- słodki deser po białkowym posiłkowym, np. filecie indyczym z ziemniakami i surówką
SKROBIA + CUKIER
- placki ziemniaczane + cukier
- burak + owoce
- ziemniaki + słodki sos
KWAS + BIAŁKO
- owoce + mięso
- owoce + ryba
- owoce + ser
KORZYSTNE POŁĄCZENIA SKŁADNIKÓW
BIAŁKO + TŁUSZCZ
- ser + olej roślinny
- ser + orzechy
- ser + awokado
- mięso + orzechy
- ryba + awokado
- owoce morza + awokado
- owoce morza + olej roślinny
- jaja + awokado
- jaja + nasiona/ziarna
SKROBIA + TŁUSZCZ
- chleb + masło
- chleb + awokado
- makaron + masło
- ziemniaki + olej roślinny
- frytki
- placuszki z selera
- puree ziemniaczane z majonezem