W aspekcie suplementacji zbilansowanego żywienia, a zwłaszcza w wysokiej aktywności fizycznej wciąż rośnie wiele kontrowersji i mitów. Warto jednak przychylić się do pewnego faktu i rozważyć jej wdrożenie. Z uwarunkowań osobniczych wynika, że niekiedy jest nawet taka potrzeba – aby organizm funkcjonował lepiej i wykorzystywał maksimum swojego potencjału, kiedy pracuje fizycznie.
Obecnie znaczną rolę przypisuje się suplementom diety na bazie adaptogenów – roślin, które dostosowywują się do aktualnych potrzeb organizmu i mają korzystny wpływ także na pracę umysłu.
Odnośnie wspomagania pracy mięśni, całkowitej wydolności, zdrowia psychicznego, suplementacja niepodważalnie powinna być dobierana indywidualnie. Na efekty nierzadko trzeba czekać długo, należy połączyć ten krok ze zbilansowanym odżywianiem się oraz innymi dziedzinami życia dobierając produkt zgodny ze standardami jakości, by działał. Poza obligatoryjnym zaleceniem stosowania witaminy D3, sugerowaną suplementacją kwasem omega-3, warto rozważyć następujące:
- kofeinę – substancja ergogeniczna poprawiająca zdolność do wysiłku, opóźniająca zmęczenie, zmniejszająca uczucie bólu, poprawiająca refleks- i nastrój. Kofeina może być dostarczana w formie tradycyjnej kawy, ale i yerba mate, kakaa, guarany, zielonej herbaty i w postaci wysoko skoncentrowanej: tabletkach, kapsułkach, żelach, napojach,
- karnitynę – aminokwas niebiałkowy wytwarzany przez organizm człowieka, a przyjmowany z zewnątrz w celu wzmocnienia rozpadu tkanki tłuszczowej w rozumieniu oszczędzania glikogenu (zapasu węglowodanów),
- sok z buraka – w celu poprawy zdolności do wysiłku trwającego długo i o umiarkowanej intensywności, choć nie jest to typowy suplement, z powodzeniem można go tak traktować. Efekt ergogeniczny soku z buraka jest spowodowany wysoką zawartością azotanów, mających usprawniać zdolności wysiłkowe. Najwyższe stężenie azotanów we krwi odnotowywane jest 2, 3 godziny po spożyciu,
- koenzym Q10 (ubichinon) – obecny w organizmie człowieka jako naturalny element potencjału przeciwutleniającego, jednak wraz z wiekiem jego zawartość obniża się. Niedobory obserwuje się często u osób o wysokiej aktywności fizycznej. Q10 wspomaga pracę serca, wątroby, nerek, może opóźniać starzenie się i chronić przed poważnymi schorzeniami wspomnianych narządów, a w przypadku ich początków może ulepszać komfort życia,
- wegańskie białko – zgodnie z obecnymi trendami ograniczania spożycia produktów odzwierzęcych, wiele osób decyduje się na spożywanie białka roślinnego. Są to preparaty na bazie grochu, ryżu, pestek dyni, konopii i wielu innych roślin, wnoszące do organizmu dodatkowe wartości, jak witaminy i składniki mineralne,
- kolagen – najważniejszym kryterium w doborze kolagenu (białka wspomagającego stan skóry, włosów, paznokci, stawów i odporność) jest jego pochodzenie. Wygrywa tutaj hydrolizowany kolagen typu II, a dodatkowo jeśli w preparacie znajdują się składniki aktywne wspierające jego wchłanianie (witamina C i kwas hialuronowy), taki suplement cieszy się bardzo dużym powodzeniem przy wsparciu badań naukowych.
Rozsądna suplementacja – jakościowa, indywidualna i celowana może przynieść naprawdę wspaniałe efekty.