Brokuł, zwany kapustą szparagową lub zielonym kalafiorem należy do rodziny krzyżowych (kapustnych) – tej samej, z której są także: kapusta, kalafior, brukselka, jarmuż, chrzan, ale również rzeżucha (czyli pieprzyca siewna), rzodkiew oraz gorczyca. Brokuł – bukiet różyczek to przede wszystkim doskonałe źródło jednego z najsilniejszych antyoksydantów – witaminy C. Zawiera także mnóstwo witaminy K odpowiadająca przede wszystkim za prawidłowy przebieg procesów krzepnięcia krwi. 100 gramów, czyli około jedna pełna szklanka surowych brokułowych różyczek zapewnia pełną dzienną dawkę zarówno witaminy C i K.
Uniwersalny kulinarnie brokuł zawiera jeden z bardzo cennych składników – sulforafan obecny w dużych ilościach również w kalafiorze, który działa jak inhibitor deacetylazy histonowej (HDAC). Inhibitor HDAC to obecnie jedna z najbardziej obiecujących metod leczenia nowotworów, którą bada się zarówno w dziedzinie farmakoterapii, jak i dietetyki! Sulforafan wykazuje także korzystne działanie w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego, układu oddechowego, cukrzycy, a część badań wskazuje nawet, że może zwalczać zakażenia bakteryjne (m.in. zmniejsza kolonizację Helicobacter pylori, przyczynę powstawania wrzodów żołądka i/lub dwunastnicy). Co jednak ważne – gotowanie brokułów przez 10 minut w dużej ilości wody może obniżać zawartość sulforafanu aż o połowę. Dlatego najlepiej jeść te warzywa na surowo, krótko blanszowane (2 minuty) lub gotowane na parze (do 5 minut).
Kolejnymi ważnymi składnikami są: glukorafanina, która przekształca się podczas trawienia w inny związek chemiczny, sprzyjający regeneracji komórek skóry i kaempferol – flawonoid, który wykazuje działanie przeciwzapalne, pomaga również zapobiegać wystąpieniu wszelkim alergiom. To piękne zielone warzywo jest także skarbnicą potasu – 100 g ugotowanych warzyw zawiera 295 mg tego pierwiastka.
Brokuły to także cenne źródło chromu dzięki czemu są warzywem idealnym dla cukrzyków, osób z podwyższonym stężeniem LDL – cholesterolu, problemami sercowymi, artretyzmem oraz niedokrwistością. Chrom pomaga również w leczeniu zmian trądzikowych.
Żeby wzmocnić przeciwnowotworowe właściwości brokuła, najlepiej spożywać je razem z innymi produktami, które zawierają aktywną mirozynazę. Komponujemy je z rzodkiewką, rukolą, innymi warzywami kapustnymi, a nawet musztardą!