Najlepszy lunch wegański w Warszawie tylko w VegeLabb

Nieco chłodnym, czerwcowym przedpołudniem, po intensywnym treningowo poranku wybrałam się w dość ciekawy teren – Soho Factory, który znajduje się na warszawskim Kamionku – jednej z najstarszych części prawobrzeżnej Warszawy. Przyciągnęło mnie tam miejsce prowadzone przez dwoje wspaniałych ludzi z pasją do naturalnego, wyselekcjonowanego odżywiania się. Gdzie każdy szczegół w  kuchni, każdy produkt i połączenia w posiłkach mają swój sens. VegeLabb – wegańskie bistro i sklep z wegetariańską, ekologiczną żywnością to miłe, spokojne miejsce, gdzie można zjeść zarówno śniadanie, wypić pożywny koktajl z superfoods, zamówić lunch i przy okazji zrobić zakupy. Każdego dnia szef kuchni proponuje wyjątkowe zestawy, zawsze dostosowane choćby do pogody lub innych okoliczności.

W menu znajdują się przede wszystkim charakterystyczne dla tego miejsca buddha bowls. Ja stałam się admiratorką dania Buddha z Warszawy. Oprócz tego, że jest niebotycznie smaczny, wszystkie składniki  starannie wyselekcjonowane a potem przygotowane, to odpowiednio zestawione odżywczo. Tzw. Micha pełna zdrowia, smaku, energii (np. wspomniana powyżej wnosi 513 kcal) to idealny posiłek szczególnie latem! Buddha z Warszawy składa się z niepalonej kaszy gryczanej, bobu, mięty, ogórka małosolnego, młodych pieczonych ziemniaków, arbuza, szparagów, pierożków z kalarepy z nadzieniem twarożku słonecznikowego, tempeh i ….popcornu z prosa. Do „michy” podane jest pesto z lubczyka, którego ilość można sobie dozować według potrzeb.

Posiłki w menu VegeLabb są doskonałą alternatywą nie tylko dla zdeklarowanych wegan. To sposób na pewną odmianę, wniesienie do swojego jadłospisu czegoś nowego, co zapewni przy tym ciekawe doznania smakowe, jak i spełni swoją rolę odżywczą.

 

„Micha” Buddha Bowl z uwagi na to, że w swoim składzie ma surowe warzywa i/lub owoce, to także znajdują się w niej gotowane lub pieczone. Takie połączenie stymuluje organizm do wydzielania maksymalnej ilości i jakości enzymów trawiennych, a dodatkowo ułatwia przyswajanie cennych składników. Zawartość węglowodanów jest także zrównoważona – mieszaniną prostych (np. z owoców) i złożonych (zboża, czy warzywa). Korzystne kwasy tłuszczowe dodawane do potraw bądź podawane obok – oliwa, orzechy, awokado zapewniają dostarczenie potrzebnych dla zdrowia tłuszczów.

 

VegeLabb oferuje także lody wegańskie na na bazie „mleka” kokosowego od marki Lody Syrenka, ciasta, masła orzechowe, warzywa, owoce, eko jajka, robione na miejscu pasty, chleb, kawy i lemoniady.

Zachęcam do niezwłocznej wizyty wraz z przyjaciółmi i Rodziną! Miejsce to jest także odpowiednie na wszelkie spotkania biznesowe. Przyjemna muzyka w tle i spokojna atmosfera sprzyjają interesom! Jeśli jednak naprawdę nie macie możliwości odwiedzić VegeLabb osobiście, rozwiązaniem, by skosztować ich potraw jest także Uber Eats.  Polecam!

ZDJĘCIA:  Maciej Szal Photography

@MaciejSzal