Ach, zrób sobie nieco przyjemności jeśli lubisz słodycze, zaszyj się w kuchni i przygotuj moje autorskie przepisy na budżetowe desery – zdrowsze i prze-pysz-ne oraz takie, do których wykorzystasz składniki łatwo dostępne. Możesz wziąć je do pracy lub spałaszować w rodzinnym gronie przy kawie. Gotow*?
CIASTECZKA ŻYTNIE
Składniki (12 sztuk)
Czas: 30 minut
- 3 łyżki mąki orkiszowej – około 50 g
- 30 g masła 82%
- 1 banan
- 1 jajko
- 150 g płatków żytnich – trochę ponad 1 szklanka
- 2 łyżki erytrytolu – 30 g
- 1 łyżeczka wiórków kokosowych
- łyżeczka tradycyjnego kakao – opcjonalnie
Wykonanie:
- Do przepisu użyj tradycyjnych, klasycznych płatków żytnich. Możesz również użyć płatków owsianych górskich lub błyskawicznych o tej samej wadze. Struktura ciastek będzie jednak nieco inna. Z płatkami błyskawicznymi ciastka będą miały bardziej jednolitą strukturę, a z płatkami górskimi będą ciemniejsze i bardziej chrupiące.
- Składniki suche wymieszaj w jednej misce, składniki mokre w drugiej i wymieszaj następnie wszystko razem tworząc jedną masę.
- Blachę do pieczenie wyłóż papierem i nakładaj masę miasteczkową równej wielkości lekko spłaszczając kulę. Zachowaj odstępy między ciastkami.
- Pieczenie: 180 stopni, środkowy poziom z opcją pieczenia góra/dół lub 170 stopni z termoobiegiem.
LUKSUSOWE BROWNIE Z FASOLI
Składniki (na okrągłą formę około 20 cm)
Czas: 30 minut
1 puszka fasoli czerwonej gotowane na parze
4 łyżki zmielonego siemienia lnianego + 10 łyżek wrzącej wody
1 szklanka migdałów, zmielonych na sypko
50 g naturalnego kakao
180 g cukru (tak, cukru)
niecałe pół szklanki oleju rzepakowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
garść posiekanych migdałów ze skórką
tabliczka gorzkiej czekolady >80% – opcjonalnie
Wykonanie
Piekarnik rozgrzej na 180°C, formę lekko wysmaruj olejem i wyłóż papierem do pieczenia. Siemię lniane zalej wrzącą wodą i odstaw do wystygnięcia. Odcedzoną i przepłukaną fasolę, siemię, zmielone migdały, kakao, sodę, olej, cukier umieść w kielichu blendera i zmiksuj na gładką masę .Dodaj ewentualnie posiekaną tabliczkę czekolady i wymieszaj. Masę przełóż do formy wygładzając powierzchnię zwilżoną dłonią. Posyp wierzch migdałami. Piecz na dolnym poziomie piekarnika przez 50 minut (czas pieczenia zależeć będzie od piekarnika). Po około 30–40 minutach przykryj ciasto folią aluminiową. Po upieczeniu odstaw do całkowitego ostygnięcia.
ZWYKŁE CIASTO MARCHEWKOWE
Składniki (8 porcji):
- 300g marchwi
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 3 jajka
- 100g jogurtu wysokobiałkowego
- 200g mąki jaglanej
- 100g mąki owsianej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 100g mleka 2% tł.
- szczypta soli
Wykonanie:
- Marchew obierz, ugotuj, a kiedy wystygnie – zblenduj na gładki krem.
- W jednej misce wymieszaj wszystkie suche składniki, w drugiej wszystkie mokre z marchewką, oprócz białka jaj. Następnie białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli.
- Dodaj mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj, by je połączyć.
- Wymieszaj delikatnie z pianą z białek, by ciasto było puszyste i przełóż do foremek.
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C, wylej ciasto do średniej wielkości tortownicy, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia i piecz przez około 20 minut.
- Sprawdź pod koniec drewnianym patyczkiem czy ciasto już jest suche. Jeśli nie – piecz ciasto jeszcze przez kilka minut.
FIOLETOWE SMOOTHIE
Składniki (2 porcje)
Czas: 10 minut
szklanka jagód (świeżych lub mrożonych)
garść szpinaku 'baby’
szczypta kurkumy
banan
1 łyżka ziaren lnu
1 szklanka mleka krowiego lub roślinnego
Wykonanie
Jagody umyj lub jeśli mrożone wyjmij na 3 godziny przed sporządzaniem koktajlu z zamrażarki. Wrzuć do kielich blendera. Wkrój banana, wsyp len, umytą zieleninę, kurkumę. Zalej całość mlekiem, blenduj do aksamitnej konsystencji.
TRUFLE
Składniki (2o sztuk)
Czas: 30 minut
125g gorzkiej czekolady >60%- kakao
grudka masła 82%
50g wiórków kokosowych
100g pokruszonych ciastek owsianych bez cukru
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki gorzkiego kakao
Wykonanie
- Czekoladę połam na kawałki, wsyp do miski i dodaj masło. Miskę umieść ponad rondlem z wrzącą wodą, gotuj na małym ogniu aż składniki się rozpuszczą.
- Zdejmij miskę, utrzyj masę dosypując wiórki, ciastka, 2 łyżki cukru pudru. Jeśli masa jest zbyt sucha dolej nieco ciepłej wody.
- Z masy utocz kuleczki i układaj na arkuszu pergaminu. Włóż do lodówki na godzinę.
- Resztę cukru pudru przesiej na duży, płaski talerz. Kakao przesiej na drugi talerz. Dokładnie obtocz połowę trufli w cukrz pudrze a pozostałe w kakao.
- Przełóż trufle do papierowych foremek i jeszcze raz włóż do lodówki. Wyjmuj dopiero przed podaniem.
Trufle możesz przechowywać w chłodnym miejscu lub w lodówce do 2 tygodni.
SAŁATKA Z MARCHWI I POMARAŃCZY
Składniki (2 porcje)
Czas: 10 minut
1 marchew
Jogurt naturalny 180g
1 pomarańcza
Nasiona słonecznika
1 łyżka miodu płynnego
Wykonanie:
Pomarańczę umyj i obierz zostawiając grubszą skórkę (albedo). Pokrój w kawałki. Marchew umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych okach. Wymieszaj składniki, polej jogurtem. Nasiona słonecznika upraż na suchej patelni i posyp sałatkę, a na koniec polej miodem.
Daj znać, który z deserów przypadł Ci do gustu!