BĄDŹMY KONESERAMI ZDROWEGO STYLU ŻYCIA

Po intensywnym kulinarnie jak i towarzysko czasie Świąt Bożego Narodzenia, ale i wakacjach poświątecznych nie każdy z nas wdrożył jeszcze swoje noworoczne postanowienia. A nawet jeśli już tak się stało, to być może zostały szybko zaniechane albo może są ubogie? Poza tym – czy dotyczyły odchudzania się? Podjęcia wzmożonej aktywności fizycznej? Czy też wprowadzenia zmian w żywieniu codziennym? Rzadko pamiętamy o tym, by nadać swojemu stylowi żywienia charakterystycznych cech, jakie będą Was wyróżniać, cieszyć i o których będziecie mogli rozmawiać z zainteresowanymi, wymieniać się doświadczeniami, ale i wzajemnie się inspirować. Poniżej kilka kluczowych zasad, które warto wprowadzić od dziś, by poczuć oczyszczenie ducha, ciała i umysłu oraz gotowość do wprowadzania lepszych nawyków i szerzyć je wśród bliskich i nie tylko. Takie działanie pomoże Wam stać się wyjątkowymi w stylu żywienia. A największą z tego korzyść będziecie  czerpać Wy. 

  1. Dwudniowy cykl bazujący na płynach: dla odciążenia układu pokarmowego i usunięcia zbędnych metabolitów. Bazą jest ciepła woda z dużą ilością cytryny, zupy warzywne na bazie wywaru z podstawowych korzeni: marchwi, pietruszki, selera z dodatkiem pieprzu i kurkumy, a jeśli z solą to różową. Można dwa razy dziennie wypić świeży sok z grejpfruta lub pomarańczy, ale rozcieńczone z wodą w stosunku 1:1.
  2. Zwiększenie ilości płynów o 1/3 niż dotychczasowe ilości.
  3. Ustalenie stałego rytmu dnia, konkretnych godzin spożywania posiłków z maksymalnie 30 minut odchyleń.
  4. Wdrożenie 2,5 szklanki świeżych warzyw i owoców łącznie, na dzień. Dzielenie składników do oddzielnych naczynek, aby bardziej świadomie przyglądać się swojemu pożywieniu.
  5. Dodawanie jednego rodzaju superfoods do potraw, np. kurkumy, jarmużu, owoców goji, pestek granata, suszonego oregano, pyłku pszczelego, sumaku, nasion czarnuszki.
  6. Eliminacja mięsa, ryb i jaj na tydzień.
  7. Produkty zbożowe: po dwóch dniach diety płynnej, tylko do obiadu i tylko bezglutenowe: proso, gryka, quinoa, amarantus – drobne, lekkostrawne zboża będą bardzo dobrym rozwiązaniem.
  8. Utrzymanie diety bezglutenowej przez tydzień. Dzięki temu też dowiecie się, czy Wasze bakterie jelitowe za nim tęsknią, czy też doskonale dają sobie bez niego radę.
  9. Stopniowe wdrażanie zbóż glutenowych. Nie możemy pozbawić się glutenu na zawsze lub na długo, jeśli nie mamy zdiagnozowanej nietolerancji lub celiakii.
  10. Zwiększenie płynów do 3 litrów dziennie i utrzymywanie takiego spożycia do 10 dni. Następnie – przyjmowanie płynów po obliczeniu zapotrzebowania indywidualnego: 35ml na każdy kg masy ciała.
  11. Codziennie wykonajcie nawet krótki, ale intensywny trening, wyjdźcie na żwawy spacer, nie używajcie wind, pilotów do TV, wysiądźcie wcześniej jeden przystanek i idźcie do celu lub zaparkujcie dalej samochód.
  12. Zadbajcie o nieprzerywany, odpowiednio długi sen w ciemnym pomieszczeniu.
  13. Starajcie się głęboko oddychać i unikajcie dymu papierosowego.
  14. Panujcie nad swoimi emocjami, nie podejmujcie w momentach stresowych ważnych decyzji, szczególnie, jeśli nie dotyczą one innych osób, niż tylko Ciebie.
  15. Zwolnijcie. Usiądźcie, połóżcie się, pozwólcie sobie na chwilę „niczego”.
  16. Przeczytajcie książkę z dziedziny, która Was interesuje lub pójdźcie do kina, na wystawę.
  17. Kupcie sobie coś tylko dla siebie.
  18. Wyrzućcie przedmioty, które nie spełniają już w Waszym życiu żadnej roli.
  19. Zadbajcie o kontakty, zadzwońcie do przyjaciół i zorganizujcie wspólne gotowanie.
  20. Umówcie wizyty kontrolne do lekarzy i na masaż relaksacyjny.

Powodzenia!