Choroba ta, to ostre zapalenie stawów, inaczej skaza moczanowa, która atakuje zazwyczaj staw śródstopno-paliczkowy. Może mieć również postać guzków dnawych i kamieni nerkowych. Symptomy choroby nasilają się zwykle w nocy i mogą trwać nawet kilka godzin, co jest wynikiem występującej o tej porze obniżonej temperatury ciała. Oprócz uciążliwego bólu może się pojawiać się również zmęczenie, apatia, wysoka temperatura. Krystalizujący się w sąsiedztwie stawów kwas moczowy może prowadzić do nadżerek kostnych, a później do przewlekłego artretyzmu. Jak wspomagać tę jednostkę dietą?
Bólów oraz postępowania choroby można uniknąć eliminując z jadłospisu źródła puryn:
– podroby, mięsa (wołowina, wieprzowina), dziczyzna, gęś, zając
– tłuste i wędzone mięso ryb (sardynki, makrela, śledzie, łosoś, karp)
– krewetki
– smalec, słonina
– tłuste sosy (na bazie śmietany, majonezu, masła)
– piwo
Idealne dla diety ubogopurynowej będą produkty poniżej:
– buraki, cebula, cukinia, kapusta biała, kapusta kiszona, marchewki, ogórki, pomidory, rzodkiewki, sałata, kapusta pekińska, ziemniaki
– ananas, pomarańcze, gruszki, jabłka, maliny, porzeczki, agrest, kiwi, brzoskwinie, czereśnie, wiśnie, truskawki i winogrona
– słonecznik, sezam, orzechy: laskowe, ziemne i włoskie
– mortadela
– chudy twaróg, sery żółte
– oliwa z oliwek extra vergine
– jajka
– miód, dżemy
– makarony, chleb biały, ryże, kasze