PIECZENIE STÓP

Bardzo często w swojej praktyce słyszę od pacjentów o objawie tzw. piekących stóp. Zobacz, czy Ciebie też to dotyczy, a jeśli tak to dobrze przyjrzyj się temu, co możesz zrobić, aby zniwelować taki symptom.

Pieczenie stóp, czyli nieprzyjemne odczucie w podeszwach tych części kończyn to bardzo powszechny objaw. To, czy można się go pozbyć zależy przede wszystkim od tego, skąd pochodzi.

Opcji jest tutaj kilka:

  • alergia na materiał (obuwia, skarpetek) mający bezpośredni kontakt ze skórą – pod wpływem naturalnego nacisku, nie ma przepływu powietrza, tak więc reakcje alergiczne powstają szybko, rozwija się kontaktowe zapalenie skóry,
  • długotrwały kontakt z gorącym podłożem, np. rozgrzanym na plaży piaskiem lub kamieniami – skóra podeszw stóp wcale nie jest taka gruba i przez to mało wrażliwa. Opalanie także może wywołać efekt pieczenie stóp i potrafi utrzymywać się naprawdę długo,
  • uszkodzenie nerwów obwodowych (neuropatia) – może być to spowodowane cukrzycą niedoborem witaminy B6, niedoczynnością tarczycy czy też chorobą alkoholową,
  • ostroga piętowa, charakteryzująca się tzw. zespołem niespokojnych nóg, gdzie stopy mocno pieką wewnątrz szczególnie po długim siedzeniu czy leżeniu,
  • zakażenie grzybicze – grzybica skóry,
  • przewlekła niewydolność żył – kiedy krew zbyt długo „zalega” w naczyniach, towarzyszą temu też opuchlizna stawów skokowych, kurcze stóp czy wspomnianych stawów,
  • nagniotki, czyli twarde odciski, głównie w obrębie stawów,
  • modzele – odciski miękkie, zazwyczaj typowo na podeszwie.

Nagniotki i modzele powstają przez noszenie zbyt wąskich, na szpilkach czy nawet ciasnych butów. Takie zmiany bardzo wolno się leczą, bo trwale na nie naciskamy. Stąd też pieczenie stóp.

Jak sobie pomóc, kiedy podejrzewamy przyczynę?

Z pewnością należy skorzystać z porady lekarskiej, podologa, czy… dietetyka. Ja mogę pomóc w wyrównaniu niedoboru witaminy B6. Również w poprowadzeniu cukrzycy, czy wspomaganiu dietetycznym w niewydolności żylnej. Jeśli pieczenie stóp jest wynikiem schorzeń dermatologicznych, niezbędna będzie farmakoterapia i tu także w kombinacji z zaleceniami żywieniowymi.

Czy spożywasz wystarczającą ilość witaminy B6?

Bardzo często szukamy przyczyn danej dolegliwości – daleko. A finalnie okazuje się, że jest bardzo blisko. Np. mamy niedobór jakiegoś makro- lub mikroelementu. W przypadku piekących stóp, uzupełnienie witaminy B6 bardzo pomaga.

Jej źródła to:

  • tłuste ryby (makrela, łosoś, śledź), odwołuję zawsze do bieżących informacji na https://ryby.wwf.pl/,
  • mięso drobiowe,
  • produkty zbożowe („ciemny ryż”, kasza gryczana), ale i komosa ryżowa, amarantus, kiełki pszenicy,
  • nasiona roślin strączkowych,
  • orzechy,
  • ziemniaki,
  • kiszone warzywa,
  • banany, kiwi.

Pamiętajmy tylko, że gotowanie, smażenie, mrożenie, peklowanie powoduje utratę tej witaminy od 30% do nawet 50%. Zatem wymienione źródła należy w miarę możliwości przetwarzać jak najmniej. Jeśli chodzi o te, których nie można spożyć surowych, wybierzmy takie techniki kulinarne, które będą trwały jak najkrócej i przy użyciu wysokiej jakości bazy – typu oleje roślinne do przygotowania ryb lub mięsa.

A co, jeśli to nie jest niedobór

Zanim jednak będziemy szukać od razu niedoborów, upewnijmy się, że nosimy wygodne, dopasowane rozmiarem, miękkie, przewiewne buty i odzież na stopy. Pielęgnujmy je, masujmy, nie poddajmy skrajnym temperaturom.

Tip

Dość dawny już, ale aktualny artykuł, który tu znajdziesz dotyczy pielęgnacji stóp. Przeczytaj, może się czymś zainspirujesz.

Piśmiennictwo:

J. Szepietowski, A. Franczuk, Grzybica stóp, [w:] „Medycyna Rodzinna”, 2001, 3–4, s. 173–176.

M. Domżał, Ból neuralgiczny i neuropatyczny w praktyce lekarza, [w:] „Terapia”, 2004, 12, s. 28–35.

T. Król, A. Mędrak, M. Dąbrowska-Galas i wsp., Występowanie dolegliwości bólowych w ostrodze piętowej, [w:] „Polski Przegląd Nauk o Zdrowiu”, 2018, 2(55), s. 246–249.