MOC ARONII

Bogata w polifenole (antocyjany, procyjanidyny, fenolokwasy) o silnym działaniu antyoksydacyjnym. Doskonałe źródło witamin (A, C, PP, P, E, B2, B6, kwasu foliowego, czy K) oraz składników mineralnych (sodu, potasu, cynku, fosforu, molibdenu, kobaltu, manganu, jodu). Zawiera w składzie garbniki, resweratrol, pektyny, błonnik, białka i węglowodany! Mało?

JAK DZIAŁA ARONIA?

Odkąd poznałam właściwości aronii – narodowego skarbu Polski, od tamtej pory kojarzy mi się najbardziej z pięknym kolorem i… zdrowiem serca. Antocyjany obecne w tych malutkich owocach działają uszczelniająco na naczynia krwionośne, dzięki czemu poprawiają ukrwienie i zapewniają odpowiednią elastyczność naczyń. Związki polifenolowe zaś mają zdolność hamowania konwertazy angiotensyny II – enzymu przekształcającego angiotensynę I w angiotensynę II. Angiotensyna II powoduje skurcz naczyń krwionośnych, a więc obniżanie jej poziomu obniża równocześnie ciśnienie krwi. Tym samym zmniejszając częstotliwość pracy mięśnia sercowego. Brzmi poważnie, bo poważnie tak działa!

FOSHU FOOD

Uwielbiam aronię. I tym bardziej po tym, jak odkryłam markę, która produkuje napoje z tych owoców. Marka Foshu (https://vianat.eu/) spodobała mi się również dlatego, że podąża za ideą kreowania żywności funkcjonalnej pod kątem konkretnego działania prozdrowotnego. Żywności złożonej z takich składników, które zawierają w sobie wyjątkowo wysoką koncentrację bioaktywnych fitozwiązków. Napoje od Foshu są bardzo smaczne i posiadają przede wszystkim prosty skład! Oprócz soku z aronii (NIE z koncentratu!) zawiera niewielką ilość odtłuszczonych nasion lnu i śladową ilość naturalnej substancji słodzącej: glikozydów stewiolowych.

ZNACZENIE SŁOWA „FOSHU” I ZALECENIA SPOŻYCIA

Skrót foshu jest jeszcze mało rozpowszechniony wśród konsumentów europejskich. W tłumaczeniu z języka angielskiego foods for specified health use oznacza żywność specjalnego przeznaczenia prozdrowotnego. Taki model żywności, posiada także pewne wskazania do stosowania, jak np. mój ulubiony napój z aronii. Na podstawie badań klinicznych zaleca się wypijanie 1 szklanki dziennie. Dodatkowo, osoby z niskim ciśnieniem tętniczym raczej powinny zamienić np. ten aroniowy na aronię z burakiem. W ten sposób delikatnie chociaż zniwelują ryzyko nadmiernego obniżenia ciśnienia (jest to wysoka dawka bioskładników także efektywność jest naprawdę duża). Jedynymi przeciwwskazaniami do spożycia napoju z aronii są wrzody żołądka, żołądkowo-przełykowy i nadkwasota. Naturalną właściwością aronii i jej przetworów jest stymulacja wydzielania soku żołądkowego, czego w tych chorobach bezwzględnie należy unikać.

INNE ZALETY MARKI

Kolejną zaletą marki jest to, że napoje FOSHU wytwarzane za pomocą innowacyjnej technologii. Czyli jakiej? Pozwalającej na obniżenie
strat najcenniejszych składników bioaktywnych z surowców roślinnych.  Polecane są w ramach dietoprofilaktyki (zapadalność na nowotwory, rozwój infekcji, zaćmę, cukrzycę t. 2, osoby zdrowe z wysoką aktywnością fizyczną, dbające o odporność, sen, kondycję skóry, wolne starzenie się). Ale nie tylko – w dietoterapii także. Mogą je spożywać diabetycy, weganie i osoby na diecie gluten-free.

PLUS TO…

…co jeszcze istotne dla konsumenta – posiadają także klarowne oświadczenia zdrowotne na etykiecie.

Gorąco polecam!

Dodaj komentarz