CZERWONA KAPUSTA = ZDROWE I MOCNE KOŚCI

Warzywa z rodziny kapustnych zawierają bardzo duże ilości witaminy K (to ostatnie zostało udowodnione w badaniach naukowych przeprowadzonych na Uniwersytecie w Ohio) i osteokalcyny. Jedna porcja czerwonej kapusty (1 szklanka posiekanej) realizuje dzienne zapotrzebowanie na witaminę K w 28% ! Te dwa składniki pomagają utrzymywać kości w dobrym stanie, zapobiegają ich zmiękczaniu (osteomalacji) i chorobie – już teraz – cywilizacyjnej. Kapusta ma też sporo wapnia – pierwiastka, który jest niezbędny dla mineralizacji kości. Jeśli natomiast mamy do czynienia z chorobami kości, kapusta czerwona pomoże zwalczać symptomy choroby zwyrodnieniowej stawów oraz bóle reumatyczne. Nierzadko też używa się jej zewnętrznie – jako okłady do niwelowania obrzęków i dyskomfortu. Ponadto, kapusta czerwona charakteryzuje się wysokim wskaźnikiem przeciwutleniaczy (m.in. witamina E, i pro-A) ale także takie składniki jak zeaksantyna. Są to substancje bioaktywne, które stanowią naturalną barierę dla wolnych rodników. Te z kolei powodują szybkie starzenie się, zwiększają ryzyko zachorowania na nowotwory, a także mają negatywny wpływ na kondycję skóry, a także wspomnianych kości i ich połączeń (stawów). Organizm potrzebuje tego warzywa także do wytworzenia kolagenu odpowiedzialnego za strukturę, wytrzymałość mięśni, skóry, kości i innych tkanek w ludzkim organizmie, ze względu na pokaźną ilość witaminy C – kolejnego przeciwutleniacza.